Heim > Kontakt oss > Husk båndtvang i fjellet


Husk båndtvang i fjellet

Vinje kommune har innført båndtvang i fjellet, gjeldende for hele kommunen. Les mer om forskriftene og hvorfor dette er påbudt. 


  Husk båndtvang i fjellet

  Vinje kommune har innført båndtvang i fjellet, gjeldende for hele kommunen. Les mer om forskriftene og hvorfor dette er påbudt. 

  Det kan være fristende å slippe å ha bånd på hundene i fjellet. Men båndtvang er i noen områder helt nødvendig.

  - I fjor mista jeg 20 sauer, og her finnes ikke rovdyr, forteller bonde Bjørn Borgersen til Vest-Telemark Blad. Bøndene ber instendig om at hunder holdes i bånd også på fjellet. 

  Grunnen er enkel; fjellet er sauebeite. Derfor er det viktig å holde hunden i bånd. Men hvorfor? 

  • Løse hunder kan jage små lam til de blir utmattede og stuper
  • Lam og mor kan bli skilt fra hverandre. Lammet får ikke melk, og kan dø. Moren får ikke tømt juret og får jurbetennelse.

  Løse hunder ødelegger også for rypejakta i september og oktober. Derfor er det innført båndtvang i store deler av kommunen i tidsrommet fra april til oktober.

  Ifølge hundeloven skal hunder holdes i bånd eller forsvarlig inngjerda eller innestengt slik at de ikke kan jage eller skade storfe, sau, geit og andre husdyr eller vilt, i tidsrommet fra 10. april til 10. oktober.  Lova sier også at kommunen kan gi forskrift om båndtvang i heile eller visse delar av kommunen når storfe, sau, geit eller hest går ute. Det er det Vinje kommune har gjort.   Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.